Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Утеплення даху мінватою: переваги

Для комфорту і затишку проживання в будинку необхідно подбати про його захист від впливу зовнішніх природних факторів. Перш за все, це захист від холоду, вологи, опадів, зовнішніх звуків, шкідників. Найбільш вразливою до таких загроз частиною будинку є його дах, що потребує теплоізоляції перш за все. Як утеплити стелю на горищі розповімо далі у статті. 

Чому потрібно утеплювати дах?

Втрати тепла є неминучими через усі зовнішні поверхні будинку. Але найбільша зона ризику тепловтрати – це, безперечно, покрівля. Адже усім відомо, що тепле повітря має здатність підійматись вгору, а отже, при поганій теплоізоляції даху, воно буде покидати будинок. Тепловтрати через дах будуть найбільш відчутними. Тому, окрім основної функції  покрівлі - у захисту будинку від опадів, обов’язковою є його теплоізоляція. Утеплення даху потрібне незалежно від його типу і форми, як для плоского, так і для скатного, або похилого.

У кожного, що зіткнувся з даною проблемою, виникає багато питань.

  • Як правильно утеплити дах?
  • Чи можливе утеплення даху своїми руками?
  • Який теплоізоляційний матеріал вибрати?

Існує багато матеріалів для утеплення покрівлі: скловолокно, пінополіуретан, пінополістирол, мінеральна вата. При виборі утеплювального матеріалу слід брати до уваги такі його характеристики як теплопровідність, вологопоглинання, звукоізоляційні властивості, вогнестійкість.

Утеплення даху мінватою

Типовим матеріалом для утеплення даху є мінеральна вата (базальтова та скловата). Вона виготовляється із розплавів гірських порід вулканічного походження, зокрема базальту. Переваги утеплення стелі мінватою наступні:

  • низька теплопровідність: вона становить 0,045…0,050 Вт/(м·К). З основною функцією, теплоізоляції цей матеріал впорається чудово.
  • звукоізоляція: мінвата добре поглинає шуми, отже впорається з захистом від зовнішніх звуків.
  • гідрофобність: утеплювач вологу і пару не затримує, тому не приведе до утворення плісняви.
  • вогнестійкість: народжені в гірському вулкані породи, з яких складається мінеральна вата для утеплення даху, не бояться вогню. Вони здатні захистити дім і від пожежі. Пінополістирол, для прикладу, навіть від іскри може спалахнути як свічка.

Отже, даний матеріал дешевий і нескладний для монтажу.  Він прекрасно справляється з усіма рекомендованими функціями захисту, що на нього покладені. Однак, утеплюючи дах мінватою, рекомендується додатково подбати про шар захисту від вологи, бо навіть невелике її потрапляння може погіршити захисні характеристики.

Утеплення скатної покрівлі

Скатна покрівля сильно піддається впливу зовнішніх природних факторів, тому до її утеплення потрібно ставитись з великою відповідальністю. Для ефективності утеплення скатної покрівлі і довговічності її служби необхідно дотримуватись правильної технології, інакше кажучи, вірно спекти покрівельний пиріг. В протилежному випадку температурні перепади можуть приводити до утворення конденсату і підвищення вологості, швидкої тепловтрати, і як наслідок, передчасному зносу матеріалів.

Технологія монтажу залежить, перш за все, від типу покрівлі: односхилої, двосхилої, шарової, вальмової, мансардної. Наприклад, у випадку утеплення мансарди своїми руками важлива швидкість і зручність монтажу, отже утеплювальний матеріал потрібно обирати, монтаж якого можливий без додаткових кріплень.

Якщо несучими конструкціями є крокви, а покрівельний матеріал черепиця, то поверху крокв варто прокласти супердифузійну плівку, яка пропускає пару і дає хорошу гідроізоляцію приміщення. Далі ставляться дерев'яні лати, що утворюють вентиляційний зазор під покрівлею.

У випадку м'якої або гнучкої покрівлі варто настелити суцільні листи гідростійкої фанери.

Якщо потрібно обладнати звичайне горище, то достатньо утеплити перекриття мінеральною ватою, що забезпечить не лише теплоізоляцію, а й шумоізоляцію. Утеплення горищ мінеральною ватою є ефективним способом підвищення теплоізоляції приміщення та покращення енергозбереження.

Теплоізоляція плоских дахів

Плоский дах не є насправді ідеальною горизонтальною поверхнею, а проектується з кутом нахилу 2-3 градуси для стоку вологи. Для житлових приміщень плоский дах використовується рідко, а от для промислових та культурних споруд часто доречними є плоскі дахи. Обираючи матеріал для утеплення плоского даху варто враховувати призначення дахової поверхні, адже на дахах часто обладнують оглядові або спортивні майданчики, зимового саду кафе, парковки, а іноді навіть басейни на даху облаштовують.

Для утеплення плоского даху існує два способи: традиційний та інверсійний. У випадку традиційного утеплення шари пирога розміщуються так: парозатримуючий бар'єр, утеплювач, гідроізоляційний шар. В інверсійній технології утеплювач кладеться зверху гідроізоляційного шару. Такий тип утеплення використовується, коли на даху потрібно облаштувати веранду чи зимовий сад.

Отже, утеплення стелі мінватою знизить втрату тепла через дах та покращить енергозбереження у приміщенні, що у свою чергу може знизити енерговитрати на опалення. Також вона знизить звуки ззовні або всередині будівлі, що особливо важливо у житлових приміщеннях.

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода