Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Плюси та мінуси основних видів черепиці

Влаштування покрівлі один з найбільш відповідальних етапів під час будівництва будинку. Від естетичного, практичного, з довгим терміном експлуатації даху багато в чому залежить комфортне проживання в будинку. Якісна покрівля має бути стійкою до вогню, значних перепадів температур, підвищеної вологості та спеки, витримувати сильні пориви вітру, добре поглинати звуки і т.п. На сучасному ринку представлено широкий асортимент матеріалів для покриття даху. В даній статті ми розповімо про основні переваги та недоліки найбільш популярних видів черепиці.

Керамічна черепиця

keramicna_cherepica

Натуральна керамічна черепиця (керамочерепиця) – елітний матеріал для даху, який часто називають «королевою покрівлі». Виготовляється черепиця керамічна з високоякісної глини-сирцю, яка випалюється у спеціальних печах при температурі понад 1000 С°. Процес виготовлення керамічної дахівки досить технологічний та дороговартісний, тому вона вона виготовляється великими європейськими заводами-виробниками, які мають власні родовища глини, та відпрацьовані десятиліттями технологічні методи.

Переваги керамічної черепиці

  • Довгий термін експлуатації. Заводи-виробники дають офіційну гарантію на свій продукцію 30 років, але на практиці покрівельна кераміка слугує понад 100 років, зберігаючи високі експлуатаційні та візуальні характеристики.
  • Екологічно безпечний продукт, який створює оптимальний мікроклімат, що позитивно в пливає на здоров’я мешканців будинку.
  • Стійкість до руйнівних атмосферних та біологічних факторів (ультрафіолетових променів, низької температури, надмірної вологості, цвілі, корозії та ін.).
  • Глиняна черепиця (черепиця з глини) має здатність поглинати звуки, що забезпечує спокій та акустичний комфорт в приміщені.
  • Керамічна покрівля являє собою окремі черепки, а не модулі. Це дозволяє робити монтаж матеріалу на дахах складних конфігурцій та замінити без проблем окремі елементи в разі потреби.

Натуральна черепиця має великий недолік у вигляді високої ціни. Але не слід забувати що це плата за якість, комфорт та довговічність. Також натуральна глиняна черепиця доволі важка, тому використання її слід продумувати ще на етапі проектування та будівництва. Але вага кераміки, має і позитивний момент забезпечуючи вітростійкість.

Монтаж керамічної черепиці вимагає певних знань та навичок, щоб забезпечити довговічність та естетичний вигляд покрівлі.

Цементно-піщана черепиця

chementno_pichana_cherepycia

Цементно-піщана черепиця виготовляється з цементу, кварцевого піску, води та барвників для надання кольору. Особливістю виробництва бетонної черепиці є висушування при температурі +60 С° , а не випалювання, як у випадку з покрівельною керамікою.

Дану черепицю обирають для покриття даху за наступні переваги:

  • Довгий термін служби. Виробники дають гарантію на 30 років, реальний термін експлуатації понад століття.
  • Візуально нагадує натуральну керамічну черепицю, але коштує набагато дешевше.
  • Стійка до корозії, гниття, ультрафіолету, хімічних атмосферних факторів.
  • Бетонна дахівка має низький відсоток водопоглинання, та високу морозостійкість.
  • Має високі показники звуко- та теплоізоляціїї

Не на користь цементно-піщаної покрівлі свідчать велика вага, крихкість, невеликий вибір кольорів.

Бітумна черепиця

bitumna_cherepycia

Бітумну черепицю ще часто називають гнучкою або м’якою. В основі виробництва данjго покрівельного матеріалу є склополотно або органічна целюлоза, покрита зверху кам’яною посипкою.

 Плюси бітумної черепиці:

  • Даний покрівельний матеріал ідеально підходить для покриття дахів найскладніших конфігурацій через гнучкість і простоту монтажу.
  • Легка вага бітумних покрівельних гонтів не створює великого навантаження на конструкцію будівлі.
  • Високий рівень звукоізоляції захистить мешканців будинку від небажаних звуків.
  • Велика різноманітність кольорів та рельєфу бітумної черепиці дозволить обрати кожному покриття для даху на свій смак.
  • Порівняно низька ціна за кв.м. бітумної черепиці робить її доступною для бюджетного але водночас якісного даху.

Серед мінусів бітумної черепиці порівняно короткий термін експлуатації, схильність до поростання мохом (при невідповідному догляді), необхідність використання OSB під час монтажу, що значно впливає на кінцеву вартість покриття дах.

Металева черепиця

metaleva_cherepycia

Металочерепиця (єврочерепиця) — це покрівельний матеріал, виготовлений з металевого листа, зазвичай оцинкованого сталевого, алюмінієвого або іншого металу, який моделює вигляд традиційної керамічної чи бетонної черепиці. В основі виготовлення металочерепиці є листи зі сталі, захищенні від корозії багатошаровим покриттям. На ринку України саме цей вид черепиці користується найбільшим попитом в приватному житловому будівництві.

Плюси металочерепиці:

  • Можливість застосовувати в різних кліматичних умовах, з перепадами температури та високою вологістю.
  • Легкість покрівельного матеріалу, не створює великих навантажень на стіни та фундамент споруди, не потребує підсилених крокв.
  • Не горить, стійка до хімічних та біологічних агресивних факторів.
  • Завдяки великому вибору покриття та кольорів має прекрасний естетичний вигляд та нагадує класичну черепицю.
  • Простота та швидкість монтажних робіт по укладанню металочерепиці задяки модульності.
  • Невисока цінова категорія металочерепиці, можливість вибори товщини та покриття матеріалу дозволить вибрати матеріал на запланований бюджет.

Основним недоліком металевої черепиці вважається погана звукоізоляція. Цю проблему усувають використанням якісного утеплювача – звукоізолятора.

Композитна черепиця

Kompozytna_cherepycia

Композитна черепиця порівняно новий вид покрівельного матеріалу на ринку. Виготовляється вона на основі штампованого алюмінцинкованого металу, який покритий захисним покриттям та оздоблений дрібною кам’яною посипкою, покритою лаком

  • Даний матеріал володіє беззаперечними перевагами:
  • Довгий термін експлуатації (понад 50 років офіційної гарантії від виробників), без потреби додаткового  догляду.
  • Надвисока стійкість до корозії завдяки алюмінієво-цинковому покриттю.
  • Здатність гасити звуки дощу, граду, сильних поривів вітру, завдяки кам’яним гранулам, якими покритий метал.
  • Композитна черепиця  витримує найбільш екстремальні погодні умови: сильний град, снігопад, ураган,
  • Вогнестійкість. Покрівельний матеріал не горить, не плавиться та не розповсюджує вогню.  Легка вага покрівлі зменшує вірогідність обвалу крокв’яної системи.
  • Екологічно абсолютно безпечна для здоров’я людини покрівля.

Основним недоліком композитної черепиці вважається висока ціна.

Продаж черепиці в широкому асортименті здійснює наш магазин Старті. Звертайтесь, будемо раді допомогти!

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода