Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Висоли на цеглі: як уникнути білих плям на фасаді

Купуючи цеглу в якості облицювального декоративного матеріалу для фасадів, парканів - Ви обираєте естетику та довговічність. Але дуже часто на поверхні стіни з цегляної кладки можна зустріти білі плями та розводи, які спотворюють зовнішній вигляд (сіль на цеглі). Ці плями називаються висолами.

Причини появи висолів

Побачивши білі плями відразу починають задумуватись в чому причина - в неякісних будівельних матеріалах, недотримання технологій будівництва. Тут відразу варто зауважити, що причина рідко буває в самій цеглі, адже висоли можуть з’явитися навіть на найякіснішій клінкерній цеглі.

Висоли - це кристалізація солей на поверхні. Цегла - це будівельний матеріал, який має пористу структуру і відповідно здатність як губка вбирати вологу. Вода розчиняє солі, які беруться з мурувального розчину, опадів дощу, ґрунтових вод, повітря з викидами промислових підприємств. В теплу та суху погоду сольовий розчин по капілярах цегли переміщається на поверхню - при цьому вода випаровується, а сіль кристалізується на поверхні у вигляді білих плям. При появі сольових розводів слід чітко розуміти – що це не лише естетична проблема, а й сигнал про втрачання експлуатаційних характеристик - міцності, теплопровідності, зменшення терміну слугування. Адже солі кристалізуються в порах цегли поступово збільшуючись, починаючи руйнувати цеглу зсередини.

Поява білих плям ще й непряма ознака наявності вологи всередині самої цегли. Вона замерзає при низьких температурах і здатна руйнувати будівельний матеріал набагато більше ніж самі висоли. На цеглі будуть утворюватись тріщини, відколи.

 Небезпека висолів  для  цегляної  кладки

Що робити щоб запобігти появі висолів?

  • Захищати будівельні матеріали під час зберігання від атмосферних опадів та ґрунтових вод, для запобігання насичення вологою.
  • Використання високоякісного свіжого цементу без надмірних добавок для швидшого затвердіння та підвищення морозостійкості.
  • Приготування розчину для кладки згідно технології з застосуванням відстояної води.
  • Не проводити облицювання фасаду під час атмосферних опадів та низьких температур.
  • Слідкувати за покрівлею, водостоками, гідроізоляцією балконів, підвіконь, парапетів, місць монтажу зовнішніх конструкцій, щоб не було протікань і цегла не вбирала надмірної вологи.

Всі ці заходи дозволять знизити вірогідність появи висолів - але не гарантують, що вони не з’являться.

Слід чітко розуміти - економічно набагато вигідніше запобігти появі висолів, аніж їх ліквідовувати. Найнадійніший спосіб мінімізувати ризики появи білих плям - обробити цеглу гідрофобною захисною емульсією (гідрофобізатором), яка створить захисну плівку, що надасть цеглі водовідштовхувальних властивостей (захист від висолів).

 Гідрофобізатор для обробки стіни від висолів

  • Гідрофобізатор має наноситись на міцну, суху, не промерзлу поверхню
  • Слід провести очищення ділянки від речовин та забруднень (плям від жиру та масел, мастильних матеріалів, бітумних мастик, лакофарбового покриття, залишків будівельних розчинів, старої штукатурки, що почала обсипатись і т.п)

Як проводити роботи по нанесені рідкого гідрофобізатора:

Захисну емульсію наносять валиком, щіткою або пензлем суцільним шаром, не допускаючи утворення зон з водяною плівкою. Також можна використовувати для обробки поверхні безповітряним фарбопультом. Якщо є потреба обробити невеликі предмети можна просто опустити їх в емульсію.

Обробка гідрофобною емульсією слід проводити в суху погоду при температурі від +5 до +25 градусів за Цельсієм. Слід слідкувати щоб вода не попадала поверхню, яка була оброблена, протягом доби. Якісна гідрофобна емульсія має високу проникність, і проникає в капіляри цегли не створюючи плівки на поверхні.

У разі якщо поверхня дуже пориста,  а  гідрофобізатор був нанесений нерівномірно, слід провести повторне ґрунтування методом «мокре по мокрому» - для того, щоб обробка поверхні була зроблена максимально якісна.

Відповідально слід підійти і до вибору інструментів та посуду, які будуть контактувати з захисною емульсією, що використовується. Вони мають бути без ознак корозії, без забруднень і сухими.

Проведіть гідрофобізацію фасаду і він буде слугувати Вам довго і виглядати бездоганно!

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода