Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Утеплення фасадів: Що вибрати мінвату чи пінопласт?

Утеплення фасадів будинку важливе з точки зору енергозаощадження, захисту від вологи, звукоізоляції та вогнезахисту. Основні матеріали для теплоізоляції зовнішніх стін, що найчастіше використовуються на сьогодні, це пінопласт та мінеральна вата.

Більшість власників і будівельників, які планують провести роботи з термоізоляції будинку, стикаються з питанням про вибір між пінопластом і мінеральною ватою. Щоб дати відповідь на питання чим краще утеплити будинок, розглянемо, що являє собою кожен із цих матеріалів і порівняємо їх основні характеристики.

Пінопласт, або пінополістирольні плити, це синтетичний полімерний пористий матеріал, що містить гранули полістиролу та синтетичні смоли.

 Пінопласт  для  утеплення  фасаду

Мінеральна вата фасадна, або мінераловатні плити, отримується із волокнистого матеріалу, який виробляється з розплавлених гірських порід, доменних шлаків та їх сумішей.

 мінвата  для  утеплення фасаду

Порівняємо основні властивості двох матеріалів для утеплення фасадів, які впливають на їх ефективність.

Технологія утеплення фасаду: мінвата чи пінопласт. Характерні відмінності

Першочергово нас цікавлять такі властивості згаданих матеріалів як теплопровідність, звукоізоляція, паропроникність, вогнестійкість, стійкість до шкідників, простота монтажу, термін служби, ціни.

  1. Теплопровідність — основна властивість, що визначає сучасні матеріали для утеплення фасадів. Але для пінопласту і для мінераловатних плит вона практично однакова, становить близько 0.03-0.04 Вт, коливається в межах кількох тисячних залежно від конкретного виду утеплювального матеріалу. А, отже, лише за цим параметром не можна зробити вибір, потрібно розглянути інші характеристики.
  2. Звукоізоляція: пінопласт для утеплення лише частково гасить зовнішні звуки. А от фасадна базальтова вата шуми поглинає дуже добре, а отже це один з найкращих шумоізоляційних матеріалів. Звукоізоляційні властивості залежать від густини матеріалу: мінвата для утеплення з меншою густиною краще поглинає повітряні шуми, з більшою — краще поглинає ударні звуки. А це досить важливий фактор для комфорту та спокою життя.
  3. Вогнестійкість: пінопласт для фасаду легко займається при найменшому контакті з вогнем і швидко розгорається, чим порятунок оселі від пожежі робить неможливим. А ось кам’яна вата — це, як вже згадувалось, сплав гірських порід, продуктів виверження вулканів. А отже, вогню і високих температур зовсім не боїться і є хорошим протипожежним матеріалом. Будинки, утеплені ватою, безпечніші однозначно. Температура її плавлення становить понад 1000°C, а також, на відміну від пінопласту, не виділяє токсичних смол при високих температурах.
  4. Паропроникність: утеплювачів фасаду, це один з основних мінусів, що полягає у здатності утеплювачів поглинати та пропускати вологу. Відомо, що пінополістирольні плити не дихають, отже з часом починає накопичувати надлишкову вологість та пліснявіти. Мінвата фасадна ж навпаки, має високу паропроникність, її волокна пропускають пару не поглинаючи її. А це значно підвищує вологостійкість такого покриття.
  5. Стійкість до шкідників: пінопласт як середовище для мишей та щурів.
  6. Монтаж та процесу термоізоляційних робіт простіша та швидша. Монтаж теплоізоляційних плит з мінвати потребує більшої кваліфікації, проте також не є надто складним
  7. Довговічність служби пінопластового покриття може становити 10 років, хоча при використанні додаткових захисних шарів довговічність може бути продовжена в рази. Для мінеральної вати термін служби може сягати 50 років.
  8. Варіанти утеплення будинку — Ціна. Важливим фактором для вибору є, звісно, ціна на матеріали для утеплення фасадів. Ціни залежать від марки та виробника матеріалу, але загалом пінопласт відзначається більш вигідною ціною, ніж мінеральна вата.

Чим краще утеплити будинок: пінопластом чи мінватою?

То ж, проаналізувавши ряд характеристик матеріалів для утеплення будинку можна зробити певні висновки. Пінопласт виграє лише за ціною матеріалу та простотою монтажу, а отже дає виграш у вартості утеплення. І при однакових теплоізоляційних властивостях за всіма важливими для безпеки та комфорту життя характеристиками як шумоізоляція, вогнестійкість, вологопроникність, захищеність від шкідників однозначно виграє мінеральна вата.
Як утеплити будинок

Яка товщина пінопласту для утеплення будинку?

Товщина шару пінопласту для утеплення будинку залежить від кількох факторів, включаючи кліматичні умови у вашому регіоні, бажаний рівень теплоізоляції, а також наявність інших шарів утеплювача та типу стін вашого будинку. Проте, загалом, зовнішнє утеплення стін рекомендуємо робити пінопластом завтовшки від 50 мм до 200 мм.

Наприклад, для стін із товщиною утеплювача близько 100 мм можна використовувати пінопласт завтовшки 50–100 мм. Для більш холодних кліматичних умов або за високих вимог до енергоефективності, товщина шару може бути збільшена.

Важливо враховувати, що рекомендації можуть відрізнятися залежно від стандартів і вимог у вашому регіоні. Рекомендується проконсультуватися з місцевими будівельними фахівцями чи інженерами, щоб визначити оптимальну товщину утеплювача для конкретного проекту.

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода