Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Газоблоки та піноблоки: відмінності в характеристиках

Бетонні будівельні матеріали дуже популярні і затребувані насамперед завдяки своїй міцності, стійкості і довговічності. Склад бетону досить простий, адже основними його компонентами є пісок, цемент і вода, змішані за певними технологіями з деякими додатковими добавками.

Ніздрюватий бетон

Існує багато видів, типів і марок бетону. Одним із таких типів є ніздрюватий або пористий бетон, який в своєму об’ємі може містити пори або бульбашки, що сумарно можуть сягати до 85% загального об’єму. Основна перевага такого типу бетону – значно полегшена вага, що як додає зручності в транспортуванні матеріалу і його монтажу так і полегшує навантаження на несучі конструкції будівель, дозволяючи при цьому зберегти задані параметри стійкості та міцності.

Газоблок та піноблок – різновиди ніздрюватого бетону

Залежно від способу утворення пор існує декілька видів ніздрюватого бетону, основні з яких – пінобетон і газобетон. Основна їх відмінність у технології виготовлення, що впливає на процес утворення пор.  Пінобетоннні блоки виготовляються шляхом подачі в суміш з піску, води і цементу спеціального піноутворювача, що при застиганні матеріалу в формах виділяє повітря і забезпечує рівномірний розподіл його бульбашок по всьому об’єму блоку.

Газоблоки виготовляються дещо інакше: до стандартної цементної суміші додається негашене вапно і подається газоутворювач, зазвичай подрібнений алюміній, і в процесі хімічної реакції його з вапном вивільняється газоподібний водень, який і утворює пори-бульбашки по об’єму газоблоку. Газобетон – це ніздрюватий бетон автоклавного виробництва, що твердіє в умовах нагрівання і підвищеного тиску, тому є міцнішим, ніж пінобетон – пористий бетон не автоклавного виробництва, що твердіє природним шляхом. Для багатьох постає питання, що краще використовувати, пінобетон чи газобетон? Що у якому випадку краще? Для відповіді розглянемо відмінності характеристик цих двох матеріалів.

Відмінності між пінобетоном і газобетоном

  • Виробництво. Технологія виготовлення газобетону більш складна, ніж пінобетону, вимагає наявності належних виробничих потужностей і суворого контролю технології, що мінімізує ризик виходу неякісного продукту. Піноблок значно простіший у виробництві, часто виготовляється в підпільних умовах без належного контролю якості, а це значно підвищує ризик потрапляння на ринок неякісного товару.
  • Сировина. Для виробництва газоблоків використовується лише природна сировина, що гарантує екологічну чистоту матеріалу. При виготовленні піноблоків можуть використовувати продукти горіння та гірничодобувні промислові відходи, а піноутворювачами застосовуються хімічні суміші, що негативно впливають на екологію продукту.
  • Водопоглинання. Водостійкість у піноблоків вища завдяки використанню хімічних піноутворювачів у виробництві. Але в цьому є і негатив, приміщення цього матеріалу гірше "дихають".
  • Теплопровідність. Ця величина нижча у газобетону, отже забезпечить кращу теплоізоляцію приміщення.
  • Міцність і стійкість. Міцність у газоблоків вища ніж у піноблоків. Вони стійкіші і менш піддаються пошкодженням зокрема при транспортуванні та вантажних роботах. Пінобетонові будови, в матеріалі яких більше цементу, більше піддаються усадці ніж газобетонові.
  • Зовнішній вигляд, геометрія, колір. Геометрія і її правильність блоків залежить від технології їх формування. Це впливає на правильність стикуванню граней каменю при будівництві, порушення якої може вплинути на додаткові витрати на оздоблювальні роботи. Тут однозначно виграє газобетон. По кольору газоболки зазвичай темніші за піноблоки.
  • Морозостійкість пінобетону. Пінобетон, як будівельний матеріал, має гарну морозостійкість завдяки дрібнозернистій структурі та повітряним порожнинам, які сприяють зменшенню вологопоглинання. Однак точні характеристики можуть змінюватись в залежності від конкретного типу пінобетону.
  • Ціна піноблока. Чи не єдиний критерій, де беззаперечно виграють піноблоки, вони на 25% дешевші.

Що краще газоблоки чи піноблоки?

Проаналізувавши проведене вище порівняння, можемо зробити певні висновки.

Пінобетон простіший у виробництві, отже піноблоки однозначно дешевші. Однак чи є така економія виправдана?

За технічними характеристиками чи не єдина перевага пінобетону, це краща вологонепроникність, що з іншого боку може дати негативний ефект, як перешкода "дихання" приміщень.

Недоліки пінобетону – це не лише нижча міцність, вища теплопровідність, більше осідання, але через простоту і доступність виробництва ризик потрапляння на ринок неякісного матеріалу, з явно заниженими фактичними характеристиками. Проте ціна піноблока значно дешевша. Вартість піноблоків в Україні може варіюватись від 1150 грн/м³. Газоблоки дорожчі, адже для їх виробництва застосовуються промислові методи, що вимагають наявності спеціального обладнання і потужностей. Але це підвищує надійність і гарантію якості продукції.

Переваги газобетону – це менша маса при однаковому об’ємі, і водночас вища міцність і нижча здатність до осідання, краща теплоізоляція. Тому для надійності будівель, особливо їх несучих конструкцій, перевагу варто віддати газоблокам.

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода