Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Будинок з газоблоку – Переваги і Недоліки

Прийнявши рішення збудувати власний житловий будинок, перед майбутніми домовласниками постає одне з найбільш ключових і відповідальних завдань — вибір матеріалу для зведення стін. Одним з найбільш популярних сучасних конструкційно-будівельних матеріалів на ринку є газоблоки. Цей матеріал все частіше виграє конкуренцію у цегли та інших будівельних блоків завдяки ряду певних переваг, але водночас і має свої недоліки. Технічні характеристики газоблоків визначатимуть технологію будівництва та комфорт проживання. Ця стаття розгляне основні переваги та недоліки будинків з газоблоків.

Особливості газобетону

Газобетон — це будівельний матеріал, який має ряд характерних рис. По-перше, це легка вага, що полегшує транспортування та прискорює процес будівництва. Газобетон має гарну теплоізоляцію завдяки повітряним порам у його структурі. Це допомагає знижувати витрати на опалення та кондиціювання приміщень.

Газобетон має гарну паропроникність, що дозволяє стінам дихати. Це важливо для підтримки здоров'я будівлі та запобігання утворенню конденсату всередині стін. Газобетон легко ріжеться, свердлиться та обробляється. Це спрощує процес будівництва та дозволяє створювати різні форми та конфігурації. Газоблок для зовнішніх стін має гарну міцність і стійкість до впливу вологи. Він здатний витримувати навантаження та зберігати свої характеристики протягом тривалого часу.

Будинок з газоблоку — Переваги

  1. Висока теплоізоляція стін зменшує витрати на опалення. Комірчастий бетон володіє високим рівнем теплоізоляції завдяки коміркам заповненим повітрям. Важливо знати, що основні характеристики газобетону, такі як опорна здатність (щільність) та теплопровідність обернено пропорційні одне до одного. Тобто чим міцніша буде стіна, тим вона буде холодніша. В Україні для зведення стін в малоповерховому приватному будівництві найчастіше використовують газоблок щільністю D400 та D500.
  2. Висока паропроникність та повітропроникність газоблоків. Дихаючі стіни в будинку забезпечать циркуляцію повітря та оптимальний рівень вологості природним способом. Це сприятиме комфортному мікроклімату всередині будинку.

    Газоблок паропроникний матеріал

  3. Ідеальний в плані екологічної безпеки, має мінімальний радіаційний фонд. Газоблок виготовляється з натуральної сировини – цементу, вапна, кварцевого піску та алюмінієвої пудри. В результаті хімічної реакції металічний алюміній в його складі перетворюється в нешкідливий оксид алюмінію, тому газобетон безпечний та екологічно чистий.
  4. Стіни з газобетону стійкі до вогню. Автоклавний газобетон здатний витримати температуру вище +1200С°. В умовах середньостатистичної температури пожежі в житлових будинках +600С° газоблок протягом понад трьох годин зберігає цілісність та витримує навантаження.

    Газоблок не горить

  5. Морозостійкість газобетону F5 забезпечує здатність газобетону, без руйнації та втрати міцності та теплоізоляційних властивостей, витримувати циклічні процеси заморожування та розморожування.
  6. Властивості газобетону сприяють звукопоглинанню. Згідно з дослідженнями при товщині стіни з газобетону 24 см, немає потреби в додатковій шумовій ізоляції. Чим вища марка щільності газобетонного блоку і ширші стіни, тим ефективнішою буде звукоізоляція будинку.
  7. Легкі стіни не створюють підвищених навантажень, і не потребують опори міцного фундаменту, що знижує витрати на його спорудження.
  8. Швидкість будівництва. Газобетонні блоки мають доволі великі розміри та точну геометрію. Це дозволяє максимально швидко споруджувати рівні стіни. Газоблоки кладуться на спеціальний клей, а не на звичайний цементний розчин. Завдяки цьому мінімізується ризик створення містків холоду, через які б відбувалися тепловтрати.

    Будівництво стін з газоблоку

  9. З газобетону нескладно будувати будинок складної конфігурації. Оскільки він легко ріжеться, пиляється з нього легко можна спорудити арки, куполи та інші складні архітектурні елементи.

    Чи варто будувати будинок з газоблоків?

  10. Будівництво будинку з газоблоку є більш економічним порівняно з цеглою або керамічним блоком.

Чи варто будувати будинок з газоблоків? Недоліки будівництва будинку з газобетону

  1. Можлива поява тріщин на стінах через усадку, недоліки при заливанні фундаменту або зсуви ґрунту. Проте, варто розуміти, що це візуальний недолік, а не суттєва. Дрібні тріщини легко маскуються шляхом внутрішнього та зовнішнього оздоблення стін. Декоративний шар сховає недоліки та будинок буде виглядати естетично.

    Тріщини на стінах з газоблоку

  2. Будинку з газобетону буде характерна низька теплова інерція. Інерція — це здатність будівельного матеріалу накопичувати та акумулювати тепло. Комірчастий бетон, через низьку щільність, швидко нагрівається, але швидко і віддає тепло при відсутності опалення. Але варто розуміти що в житловому будинку, який постійно опалюється, це не є проблемою.
  3. Потребує додаткового армування. Газобетон витримує доволі високі навантаження на стиск, але практично не працює на вигин. В разі, якщо навантаження на конкретну точку кладки буде вищим ніж деформаційна стійкість блоків, будуть з’являтися тріщини. Для запобігання виникнення даних недоліків необхідно проводити армування стін з газобетону.

     Армування газобетону 

  4. Газоблоки мають високу гігроскопічність і можуть вбирати вологу через атмосферне середовище або при прямому контакті. Внаслідок чого теплоізоляційні характеристики газоблоку знижуються, він стає важчим, змінює колір на сірий. Відразу після спорудження стін рекомендують ззовні покрити декоративно-захисним шаром.
  5. Можливі проблеми з внутрішнім оздобленням при неправильно підібраних будівельних сумішах. Щоб тинькування не відслонювалась необхідно використовувати правильно підібрані ґрунтовки.

    Будинок з газоблоку

Який товщини потрібний газоблок для будинку?

Товщина газобетонного блоку для будівництва будинку може змінюватись в залежності від різних факторів, включаючи конструктивні вимоги, кліматичні умови та місцеві будівельні норми. Визначення оптимальної товщини блоку найкраще залишити інженерам та проектувальникам, які враховують усі необхідні параметри.

Однак, загалом, товщина газобетонних блоків для зовнішніх стін зазвичай становить від 100 мм до 300 мм. Товщина залежатиме від кількох факторів:

  1. Теплоізоляція: Товстіші блоки надають найкращу теплоізоляцію. Якщо ви будуєте в холодному кліматі, важливо звернути увагу на теплоізоляційні характеристики матеріалу.
  2. Будівельні стандарти: Локальні будівельні норми можуть визначати мінімальні вимоги до товщини стін для забезпечення міцності та безпеки.
  3. Дизайн будинку: Архітектурні та дизайнерські рішення можуть також впливати на вибір товщини стін.
  4. Бюджет: Товстіші блоки можуть бути дорожчими, так що вартість будівництва може також впливати на рішення.

Перед тим, як приймати остаточне рішення, рекомендується проконсультуватися з інженером або архітектором, щоб вибрати оптимальні параметри для вашого конкретного проекту.

Підсумок про будинки з газоблоку

Будинок з газоблоку будується швидко і порівняно недорого, він теплий з комфортним мікрокліматом для проживання. Але при його зведенні слід детально вивчити та чітко дотримуватись технічних вимог та норм по проєктуванню та зведенню стін будівель з комірчастого бетону. Має бути надійний фундамент, правильно прораховані товщина стін та щільність газобетону, зроблене армування та якісна зовнішнє оздоблення будинку.

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода