Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Остерігайтесь газоблоків STONELIGHT без етикетки!

Останнім часом на ринку продажу газоблоків STONELIGHT у Волинській області, фіксуємо дивний факт – постачання певними продавцями запакованого товару без етикетки. Напевне, покупців, які зважились придбати такий газобетон, могла привабити нижча ціна. Але не слід виключати такий момент, що недобросовісний продавець, міг просто не попередити споживача, що він отримає товар без належного маркування.

Навіщо потрібно етикетка на газобетоні?

Кожне пакування блоків з ніздрюватого бетону (так офіційно називається газобетон) згідно з технічними умовами ДСТУ Б.В.2.7-137:2008 обов’язково має мати маркування. ТОВ «Орієнтир Буделемент», офіційний виробник газобетону STONELIGHT, має сертифікат відповідності ДСТУ Б.В.2.7-137:2008 і зобов’язане дотримуватись його стандартів.

Маркування не тільки дає споживачу інформацію про те, що він збирається придбати.  Його відсутність повністю позбавляє споживача захистити свої права в законний спосіб в разі отримання неякісного товару. Давайте ж розберемо, яка інформація міститься на етикетці блоків з пористого бетону Stonelight. Приклад маркування:

  1. Довжина, товщина, висота. Тут все зрозуміло, можна виміряти газоблок рулеткою і впевнитися, що Вам привезли виріб потрібного розміру.
  2. Сорт газобетону. Газоблок з ідеальною геометрією, без сколів і тріщин це - 1 сорт. При цьому допускаються відбитості кутів та ребер не більше 5 мм, які в сумі не повинні перевищувати 5% від отриманої партії. В категорію газобетону 2-го сорту потрапляють блоки з ушкодженнями: сколами, тріщинами, вм’ятинами більш як 5 мм, і значно більшим від 5% на отриману партією блоків з пошкодженою цілісністю.
  3.  Середня густина (щільність). Маркується літерою D. Газоблок Stonelight виготовляється щільністю D500 (конструкційно- теплоізоляційний) і D 400 (теплоізоляційний). Газоблок густиною D 400 тепліший, але крихкий, менш міцний і витримує менші несучі навантаження.
  4.  Клас за міцністю на стиск. Має мати показник В 2.5. для газоблоків щільністю D500. Це означає, що квадратний міліметр газобетону гарантовано витримує навантаження у 25 кг.
  5. Кількість штук газоблоків в упаковці, об’єм – скільки кубічних метрів в упаковці.
  6. Профіль газоблоку: гладкий чи ПАЗ-ГРЕБІНЬ.
  7. Номер упаковки, дата виготовлення, номер партії.
  8. Штрих-код в якому зазначена зашифрована інформація для ідентифікації країни виготовлення, компанії-виробника, коду товару, контрольної цифри.

Наслідки придбання газоблоків без етикетки

Отримуючи придбаний газоблок не завжди можна візуально оцінити цілісність блоку запакованого в зелену плівку. І що буде якщо, надалі розпакувавши запалетовані блоки  виявите, бій, сколи, тріщини, тобто зрозумієте, що отримали блок 2 сорту? Ви не зможете захистити своє право належну якість продукції. Тому що, згідно Закону «Про захист прав споживачів», для обміну або повернення неналежної якості покупцеві необхідно надати продавцеві або виробнику:

  1. Товар.
  2. Товарний чек (накладну).
  3. Упаковку, в якій доставлявся товар.
  4. Виробничу етикетку/паспорт товару.

Якщо газобетон не відповідає необхідним технічним характеристикам, не достатньо щільний, міцний, морозостійкий, то на стінах в процесі експлуатації будівлі можуть з’являтися тріщини. При тому, що згідно з ДСТУ гарантійний термін зберігання газобетону - два роки з моменту їх виготовлення і гарантійний термін експлуатації блоків становить 20 років із дня влаштування стін.

Згідно зі ст. 8 Закону "Про захист прав споживачів" – у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:

  • пропорційного зменшення ціни;
  • безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Але знову ж таки, без виробничої етикетки Ви не будете мати право подати рекламацію та претендувати на будь-які компенсації, оскільки не зможете підтвердити ні заявлені технічні характеристики, ні дату виробництва газобетону, навіть якщо у Вас збережеться товарний чек.

Тому пам’ятайте, якщо продавець газобетону зробив постачання товару без належного, визначеного й обов’язкового згідно з законом, маркування - в нього є вагомі причини здійснити продаж «кота в мішку». Адже, якщо газобетон якісний, відповідає заявленим якісним характеристикам, зберігався на складі у відповідних умовах в такому кроці немає жодного сенсу.

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода