Будівельні матеріали Луцьк Блок трейд - будівельні матеріали Луцьк

Клінкерна та керамічна лицьова цегла: чим вони відрізняються?

Фасад будинку з цегли – класика, яка завжди актуальна. Він виглядає солідно, естетично, довговічний, міцний та практичний. Для облицювання зовнішніх стін використовують декоративну облицювальну цеглу - керамічну або клінкерну. Візуально ці будівельні продукти абсолютно схожі. Але якщо почати вивчати пропозиції постачальників відразу звертається увагу на різницю в ціні між клінкерним виробом і традиційною керамічною лицевою цеглою. В даній статі ми розповімо про основні відмінності між клінкерною та лицевою керамічною цеглою та як вони впливають на експлуатаційні характеристики.

Що таке клінкерна цегла?

Термін клінкер походить від німецького слова «klink»- звеніти, тому що при постукувані клінкерних виробів один в один видається характерний звук. Першими хто використав клінкер в будівництві були голандці в ХІХ столітті, які активно працювали над технологією виготовлення надміцного керамічного матеріалу, через брак природнього каменю в країні. З нього спочатку вимощували дороги, а потім активно почали облицьовувати будинки. Технологія виробництва будівельних клінкерних виробів розповсюдилась на території країн Західної Європи.

Клінкерну цеглу виготовляють з спеціальних сортів тугоплавкої високополастичної глини і випікають при надвисоких температурах понад 1200 °С. За рахунок такої технології глина повністю спікається, цеглина робиться міцною, з мінімальним водопоглинанням та високою морозостійкістю. Важливо, що різноманітні кольори та відтінки фасадного клінкеру отримуються виключно через змішування різних сортів глини з додаванням оксиду заліза, без додавання штучних барвників. Клінкер- це абсолютно природній, екологічний будматеріал.

Керамічна лицева цегла

Традиційна керамічна облицювальна цегла також виготовляється шляхом випалу глини, але вже при нижчій температурі близько 1000 °С. До сортів глини, які є сировиною базою, також вимоги не настільки високі. Проте варто зауважити, що лицева цегла має відповідати високим вимогам і є якісним та надійним будівельним декоративним матеріалом. Вона має мати зовнішню поверхню без сколів, тріщин подряпин та інших дефектів, правильну геометричну форму паралелепіпеда заявлених розмірів. Колір який має відповідати зразкам-оригіналам презентованих виробником.

Відмінності в характеристиках між клінкерною і лицювальною керамічною цеглою

Для облицювальної декоративною цегли є певні вимоги до характеристик, чітко закріплені в ДСТУ. Вони визначають експлуатаційні можливості продукту та естетичний вигляд. Порівняємо їх для клінкерної та керамічної цегли:

  • Марка міцності. Маркується літерою М і виміряється в кг/см.куб. Цей надважливий показник вказує, яке навантаження може витримати цеглина на 1 кв.см. площі без деформації та пошкоджень. Для керамічної лицевої цегли марка міцності має становити від М-150 до М-250, що дозволяє без проблем використовувати даний матеріал на фасадах будівель Марка міцності клінкеру стартує з М-300, стандартним показникам є М-350. Є виробники які пропонують продукцію від М-400 до М-1000. Клінкерна цегла облицювальна міцніша і має довший термін експлуатації, може використовуватись в місцях з підвищеним навантаженням та несприятливими кліматичними умовами.
  • Водопоглинання. Властивість матеріалу поглинати та утримувати воду. Відсоток водопоглинання показує, який відсоток води згідно свого об’єму, може увібрати цеглина до повного насичення. Він залежить від пористості керамічного матеріалу, ступеня спікання глини Вода дуже негативний фактор для будівельного матеріал, здатний спровокувати погіршення експлуатаційних характеристк та порушення цілісності. Показник водопоглинання для клінкерної цегли менше 6%, керамічної лицьової 6-12%. Крім того даний показник прямо впливає на механічну міцність цегли та прямо пов’язаний з такою важливою характеристикою як морозостійкість.
  • Морозостійкість. Маркується літерою F та цифрою, означає кількість циклів поперемінного замерзання розмерзання в насиченому вологою стані може витримати цегла клінкерна без лущення, викришувань, відколів розстріскування та руйнації цілісності. Виробники лицевої керамічної цегли декларують морозостійкість на рівні F50-F100 в залежності від марки міцності. Морозостійкість клінкерної цегли складає від 150 циклів, що робить її значно довговічнішою.
  • Щільність. Вимірюється в кг на куб.м і визначає масу речовини на одиницю об’єму і впливає на міцність, теплопровідність і вагу. Щільність пустотілої цегли для клінкеру становить 1450 кг/куб.м, для лицювальної кераміки 1300 кг/куб.м.
  • Теплопровідність. Це здатність матеріалу пропускати через себе тепло, від чого залежить теплозбереження в будинку. На дану характеристику прямо впливає щільність цегли та наявність пустот. Теплопровідність клінкерного фасадного виробу 0,67 ВТ/мС, керамічної лицьової цегли - 0,45 ВТ/мС. Лицева керамічна цегла є енергоефективнішою від клінкеру. Але слід пам’ятати, що це декоративний лицювальний шар. Основну ж роль в енергозбереженні буде відігравати матеріал з якого споруджено стіну та утеплювач.
  • Вага 1 цеглини. Оскільки щільність клінкеру вища від звичайної лицьової цегли, то він буде і важчий. Це слід враховувати при облаштуванні фундаменту та розрахунку майбутнього навантаження на нього.
  • Ризик появи висолів. Неестетичні білі плями та розводи на цегляній кладці це не лише візуальна проблема. Висоли з’являються через попаданням через пори глиняного матеріалу разом з ґрунтовою та дощовою водою, сумішами для кладки, частинками забрудненого повітря різних типів солей. Вони мігрують по цеглині і виходять на поверхню неестетичними плямами. Не варто думати, що це лише естетична проблема. Солі кристалізуються в порах цегли і здатні зруйнувати цілісність виробу. Клінкерна цегла має нижчу здатність вбирати вологу, більш щільна, саме  тому менш схильна до появи висолів. Хоча варто зауважити, що при правильних умовах кладки, відповідно підібраному розчині цегла лицьова, яка відповідає декларованим вимогам ДСТУ також не матиме висолів в процесі експлуатації.

Висоли на цеглі: як уникнути білих плям на фасаді

  • Різноманітність кольорів та структури поверхні. Палітра кольорів та відтінків та структура лицевої клінкеру значно ширша і дозволить втілити архітектурні та дизайнерські рішення як класичних та модерних напрямків.
  • Ціна. Вартість клінкерної цегли однозначно вища від керамічної лицевої. Проте, варто розуміти, що різниця в ціні є оплатою за  довший термін експлуатації, покращені характеристики та кращий візуальний вигляд.

Як бачимо з вищевикладеної інформації, краще обрати клінкерну цеглу для фасаду, якщо дозволяють фінансові можливості. Але і сертифікована та якісна лицьова керамічна цегла якісного виробництва також буде слугувати на протязі десятиліть.

Особливою популярністю на нашому сайті користується клінкерна цегла Керамейя українського виробництва. Завод знаходиться у місті Суми. Торгова марка виготовляє якісну будівельну кераміку, яка здатна витримувати високі температури, вона міцна та довговічна.

Попередня стаття Наступна стаття
Ми використовуємо cookies-файли та інші сервіси для збору технічних даних користувачів. Це дозволяє забезпечувати працездатність та зручність використання сайту, покращує навігацію. Якщо Ви продовжуєте використовувати сайт, значить даєте згоду на їхній збір. Користувацька угода